10.06.2016 Внимание! Пробват кражба на имоти в София с фалшиви документи

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Внимание! Пробват кражба на имоти в София с фалшиви документи

Общината ги спря, проверяват всеки, който иска данъчна оценка

image

 Два опита за измама с чужди апартаменти е спряла Столичната община, съобщава „24 часа". От три месеца е въведена нова процедура между общината и Агенцията по вписванията. Тя се отнася за нотариалните актове, издадени до 1992 г., които не са въведени в електронен вид.
Вече всеки, който отиде в общината с такъв документ, за да декларира имот и да получи данъчна оценка, минава през проверка. За всеки такъв случай общината отправя запитване за справка с имотния регистър и издава данъчната оценка, след като получи отговор от Агенцията по вписванията. Така са спрени и двата опита за измама с чужди имоти.
 
„До момента сме отправили 44 подобни запитвания до Агенцията по вписванията. Получили сме отговор на 41 от тях. В два от случаите бяха установени неистински нотариални актове и сме информирали компетентните органи", обясни зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов.
 
Предполага се, че чуждите жилища са щели да бъдат продадени, ако за тях е била издадена данъчна оценка. Единият апартамент бил 80 кв. м в центъра, а другият - в район „Витоша".
 
„Работим и по електронна връзка между общината и имотния регистър. Надявам се, че тя ще е готова до края на годината", обясни Барбалов.
 
В момента при покупка на имот собствениците трябва да го декларират и пред общината, и пред Агенцията по вписванията. Срокът за деклариране на покупка на имот пред общината е два месеца от датата на нотариалния акт. Глобата за закъснение е между 10 и 50 лв. за физически лица и от 500 до 3000 лв. за юридически лица.
 
Електронната връзка между двете системи ще спести време на гражданите, а общината ще затегне режима върху декларирането на имотните сделки.
 
По подобен начин преди време общината свърза базата си данни с КАТ и пунктовете за технически преглед на моторни превозни средства.
 
С 35,6 млн. лв. повече от местни данъци и такси е събрала общината до края на май в сравнение със същия период на миналата година, отчете Барбалов. Собствените приходи са 297,5 млн. лв., което е 50% изпълнение от годишния план.

Коментари (1)

Ренета Стоянова каза: 2016-06-11 14:04:24

В София само пробват, в Плевен - успяват: http://softisbg.com/dannies_blog/

-

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1146

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.