Адвокатско трио краде 20 жилища

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

05.05.2011 Адвокатско трио краде 20 жилища

Адвокатско трио краде 20 жилища

Задигали ги с фалшиви завещания и удостоверения за наследници

Трима адвокати пренесоха кантората си в ареста, след като полицаи от столичното Пето районно ги арестуваха за кражба на 20 апартамента. Иванка Томова, съпругът й Константин Томов и Атанас Колев работели в един офис, намиращ се в центъра на столицата. Групата търсела пенсионери без наследници, за да им прибере чрез документна измама жилищата и спестяванията от банките, ако възрастните хора имали такива.

Схемата била организирана от Иванка, която според данните на криминалистите била част от имотната мафия поне от 5 години

Самото трио първоначално се занимавало с адвокатски услуги, но само докато натрупа необходимите контакти по държавни институции и се сдобие със сканирани печати оттам.


Групата си имала и „къртица", която работи в една от столичните общини. Държавният служител имал достъп до системата, показваща дали покойникът има наследници, и подавал информацията на юристите срещу определена сума. Следващата стъпка била да намерят подходящ „бушон", който да се представи за внук или друг роднина на покойника, давайки фалшиво удостоверение за наследници и завещание. За набирането на бушони отговаряли други две лица, които били част от бандата - Васил Петров-Бахамата, който в момента се намира в затвора в Бобов дол, и Георги Кочев-Биби. Двамата били приятели и действали в района на Благоевград и Дупница. Кочев сега е обявен за общодържавно издирване от МВР. Мъжете плащали по 500 лева на мнимите внуци за всяка сделка

Последният им нает „роднина" бил 20-годишният Цветан Иванов от Червен бряг. Той трябвало да се представи за внук на починала баба, която имала апартамент в кв. „Люлин" и сметка от 50 000 лева в банка. За прехвърлянето на жилището и тегленето на парите Иванов щял да вземе 1000 лева.

Бушонът бил доведен в София в началото на годината, а грижите за него поела съпругата на Бахамата - Галина Мирчева. Тя го завела по магазините, за да го облече с по-представителни дрехи. Когато всичко било подготвено, вместо с банковите служители, които да му дадат парите, Цветан се срещнал с полицаите от Пето районно, които го задържали заедно с Мирчева, адвокат Томов и Бахамата. Криминалистите умишлено не задържали тогава мозъка на бандата Иванка и съучастника й Атанас. Искали да ги наблюдават още няколко месеца, за да установят до какви нива стигали контактите на бандата. Точно преди великденските празници екипът разследващи полицаи решили да действат, тъй като имали вече железни доказателства.

Арестът на Иванка и Атанас обаче бил пазен в тайна

Едва вчера от МВР съобщиха, че са прибрали дуото, на което вече му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража".


При обиските в дома на Томова в кв. „Люлин" били открити празни бланки на различни видове документи, нотариални кочани с печати на нотариуси, празни бланки за дипломи за завършено висше образование и множество лични данни, ЕГН-та, адреси и лични карти на български граждани.

„Ще лежа 2 години и излизам", били единствените думи на Иванка, които изпуснала пред полицаите. След нейния арест полицаите атакували друг адрес в кв. „Обеля", където се укривал и Атанас.

ЗАДЪРЖАНИЯТ ТОМОВ: Ако не изкарам 50 бона на месец, все едно не съм работил

Арестуваният адвокат Константин Томов се хвалел пред свои познати, че ако не изкара 50 000 лева на месец, все едно не е работел. При обиска в дома му през януари беше намерена цяла картотека от сканирани и фалшифицирани банкерски подписи. Адвокатът извършвал и легални сделки в банките. След като се е сдобивал с документ и подпис на управителя на съответната банкова институция, той ги предавал на компютърни специалисти, които ги сканирали и изготвяли фалшиви документи с подписите им.

Уволниха банкер, помагал за далаверите на групата

Банков служител, който е помагал на групата, е бил уволнен от работа. Измамниците ползвали услугите на 2-3 банкови клона в столицата, тъй като знаели, че там лесно им минава номера с измисления внук, който се явява и тегли парите от сметките на покойника.

„Лесно банкерите могат да се усетят, че това е измамна схема. Единият обаче се е съгласил срещу определена сума да съдейства", обясни запознат с разследването. Веднага след като полицията установила банкера, той бил уволнен. Предполага се, че в другите клонове бандата е търсела връзка с управителите на офисите. Източници на вестника обясниха, че самата банда е имала бланки с подписите на шефовете на клоновете, които използвала при тегленето на по-крупни суми.

monitor.bg

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/950

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.