Юрист №1 на България стана жертва на имотна измама!

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-


11.10.2010 Юрист №1 на България стана жертва на имотна измама!  Проф. Борис Спасов, дългогодишен декан на Юридическия факултет на СУ, почина, без да дочака справедливост

Юрист №1 на България стана жертва на имотна измама!

Проф. Борис Спасов, дългогодишен декан на Юридическия факултет на СУ, почина, без да дочака справедливост

  • 11 Окт. 2010, 17:42, в. "Блиц"
  • 2151 прочита

Проф. Борис Спасов, дългогодишен декан на Юридическия факултет на СУ, почина, без да дочака справедливост
 
Един казус, добре познат на българските юристи, но неизвестен за широката публика, вече 14 години не може да намери своето разрешение. Потърпевш е човек, който цял живот е ковал като теоретик законите на България и когото малко преди смъртта му на почетната възраст 90 години президентът Георги Първанов награди с орден "Стара планина". Името му е Борис Спасов, дългогодишен декан на Юридическия факултет на Софийския университет, учен, обучил и възпитал няколко поколения прависти, между които десетки топадвокати, прокурори и съдии. Уви - проф. Спасов така и не успява да се пребори с шайка аферисти със средствата на правото, в които цял живот е вярвал, а и просто е извън неговите представи, че случаят може да бъде разрешен с "извънзаконови средства". С каквито вероятно са действали неговите опоненти.

Говори се, че имотната измама, след която внучката на именития юрист остава без наследствения апартамент в центъра на София, е извършена "под опеката" на дебеловрати момчета, чиито босове се ползвали с влияние в средите на съдебната власт. Факт е, че силите се оказват неравни и въпреки доказаната фалшификация жилището продължава да е в във владение на т.нар. трети добросъвестен собственик.

Потърсихме за коментар бащата на ужилената девойка, тъй като тя от няколко години живее в Италия, където е омъжена. Оказа се, че нашият събеседник е известният зоолог, специалист по хищниците, доц. Николай Спасов, дългогодишен кадър на Природо-научния музей в София, в момента спряган усилено за бъдещия "зам" на Петър Берон.

Загубеният чрез фрапантна измама имот, който семейството се надява, че все пак ще си върне, има особена история. Той е купен от бабата на доц. Спасов с кръвнината за нейния съпруг - поета Николай Ракитин, самоубил се през 1934 г.

Доц. Спасов, как вашият покоен баща - един от най-големите юристи теоретици на България Борис Спасов, "допусна" семейството ви да стане жертва на имотна измама? И изобщо, разкажете какъв е случаят и защо следствието се точи вече 14 години?
- Следствието е приключило, но все още няма наказателно дело. То започна и някак се "разтопи" във времето.

Всичко започна преди цели 14 години, когато бяхме дали нашия апартамент, който е потомствен - от майка ми, а аз го прехвърлих на дъщеря ми, тя тогава беше момиче на 20 години. Решихме да го дадем под наем и се оказа, че наемателите са хора, дошли с тази цел - да направят имотна измама. Тогава в нотариата всеки можеше да влезе и да поиска данните за даден имот. И както знаем, нотариатът беше място, където се правеха такива измами. Така че с тези данни определени лица успяха да направят фалшиви документи, с които продават уж от името на дъщеря ми и уж с мое знание този апартамент.

Но нито вие, нито дъщеря ви сте се подписвали под предварителен договор за покупко-продажба или нотариален акт?
- Естествено. Подписите са фалшиви и това го доказаха и следствието, и съдът. Но работата е там, че апартаментът е препродаден. Това е една хитра схема, която се използва удачно, защото т. нар. трети добросъвестен собственик, който се оказва притежател, е на практика чист.

И дори съдът да признае сделката за измамна, апартаментът няма да ви бъде върнат?
-Така се връща кола, но не и недвижим имот. Всъщност нещата са много по-сложни. Ако не бяха, нямаше и досега да сме в това положение.

Защо е било необходимо и вашето съгласие при "продажбата", да я наречем така? Нали дъщеря ви е била собственик на имота?

- Казва се, че дъщеря ми го е продала, защото така гласят фалшивите документи, и аз също съм сложил подписа си, че съм съгласен. Трябваше да бъда съгласен, тъй като й бях дарил апартамента, запазвайки си правото да ползвам една стая. Така че тези, които са направили фалшивите документи, е трябвало да се съобразят и с това.

Говори се обаче, че дъщеря ви е имала дългове и била притисната спешно да продаде апартамента?
- Това е клевета. Моята дъщеря не е продавала нищо. И никога не е имала дългове. Не е била притискана. Ако беше така, нямаше да спечелим делото на два етапа. Нито съм виждал написано такова нещо, нито съм чувал.

Съдът напълно доказа имотната измама.


Добре, че не сте изпуснали сроковете за завеждане на гражданско дело срещу измамниците...
- Да, не ги изпуснахме, но 14 години са една голяма част от човешкия живот. И този апартамент все още не е наш.

Имотът сигурно е предизвикал с нещо апетитите на измамниците - с големина, с местоположение?
- Апартаментът е в центъра на София, на ул."Стефан Караджа", точно "под носа" на МВР. Сто квадрата е... Да, разбира се, това е апартамент, който може да бъде пожелан.

Не успяхте ли да разберете, че вашите наематели са хора с нечисти помисли?
- Уви - не. Те бяха няколко месеца наши наематели, след това изчезнаха. И когато решихме да сменим бравата и го направихме, може би месец след това дойдоха при баща ми двама телохранители с нотариален акт, казвайки, че идват от името на шефа им. Всъщност те бяха разбрали, че този апартамент е свързан с баща ми. И по този начин разбрахме, че нашият апартамент всъщност не е наш. Лицата, които бяха там, бяха една млада жена с малко детенце, тя много се възхищаваше на апартамента - ах, какво хубаво жилище, моето дете ще може тук да си играе!, но всъщност това са подставени лица. Това е първият слой. А тези, които стоят зад тях, са съвсем други хора.

Самите ви наематели са били подставени лица, така ли?
- Естествено. Оказа се, че единият съвсем не е този, за когото се представя. Той беше с фалшиви документи, под друго име се подписа в договора. На практика имахме изряден договор за наем, направен от адвокат, така че всичко трябваше да бъде съвсем чисто и така беше до момента, в който разбрахме, че сме измамени и нашият апартамент вече не е наш.

И как разбрахте истинската самоличност на единия от наемателите?
- Следствието и съдът го разбраха. Веднага се обадихме на прокуратурата, имаше предварително следствие, следствие, гражданско дело и всичко това се изясни, разбира се. Въпросът е, че апартаментът продължава да бъде на този, който го е купил, или твърди, че го е купил.

Наемателите го продават уж на един човек, който го препродава след това. Така се процедира в тази схема.

Измамниците може би са ви "съблазнили" с висок за времето наем?
- Не, наемът беше съвсем нормален. Платиха около 3 наема, след това изчезнаха.

Има ли вече някакво решение по гражданското дело?
- Да, първото дело доказа, че ние сме измамени. При следващото дело на ниво районен съд ние спечелихме, в градския съд - също. Очакваме вече решението на Върховния съд.

Тоест има шанс вашето жилище пак да е ваше?
- Не смея да кажа, надявам се, разбира се. Защото измамата е явна, но юридическият казус е такъв, че е много трудно този, който е загубил апартамента си, да го върне. Третият собственик се води добросъвестен. Той не е длъжен да знае, че е купил краден апартамент.

А какво предприе вашият баща, за да разреши този изключително неприятен казус?
- Той беше потресен. Той беше човек, който никога не е излизал извън рамките на закона и не искаше да се бори по други начини, вярвайки до края на живота си - уви, в честността на хората, които се занимават с правораздаване. И, естествено, трябваше да се разочарова многократно.

А кой е вашият адвокат?

- Госпожа Седефова, правист с реноме, и това, което прави, показва, че действително си разбира от работата.

Едно интервю на Даниела КРЪСТЕВА


Проф. Спасов ковеше законите по живково време

Член-кореспондент проф. Борис Спасов, който почина през 2002 г., е автор на над 20 книги, монографии, на над 90 учебника, учебни помагала, студии, на много статии, публикувани не само в България, но и в много европейски страни - Германия, Италия, Франция, Гърция, Русия. Бил е декан на Правния факултет на Софийския университет, главен секретар на Министерския съвет и дългогодишен народен представител. Двамата с покойния проф. Живко Сталев бяха най-големите специалисти в областта на конституционното право и получиха ордените си "Стара планина" на обща церемония преди 8 години.

По времето на соца проф. Спасов е принадлежал към т. нар. кръг на академик Ярослав Радев, който е ковал законите на България.


Асоциации

Циганска мафия заграби апартамента и на още една ВИП издънка

Преди 4 години циганската мафия отвлече в бардак и заграби апартамента и на още една ВИП издънка. Това е Ивайло Мутафчиев, син на покойния зам.-шеф на прословутата служба "Културно наследство" към ЦК на БКП и приближен на Людмила Живкова Кръстю Мутафчиев.

46-годишният мъж, оператор по професия, е бил рекетиран да подпише документ, че е баща на детето на ромката Събка от кв."Факултето". По това време Мутафчиев-младши е в емоционален и физически срив след смъртта на баща си, лекува се в болница, жена му е подала документи за развод... След като мургавите измамници се снабдяват с генерално пълномощно, продават апартамента му на столичния бул."Васил Левски". "Наливаха ме с алкохол и ми сипваха опиати. Нямам почти никакъв спомен от този кошмарен период", довери пред народното издание Ивайло Мутафчиев. Циганската шайка дори го отвлича в бардак край София - уж за "преводач", като прекъсва контактите му със света. Правят опити да сложат ръка и на вилата му в радомирското село Ковачевци и само намесата на цар Киро стопира далаверата. В безизходицата си синът на ЦК- функционера се обърнал за помощ към ромския "владетел", който преди промените лежал в Пазарджишкия затвор заедно с баща му.

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/951

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.