РС-Ст. Загора- Решение от 12.04.2011 по гр. дело № 6077/2010

Начало на блога

Това решение е част от материала Извадка от съдебни решения за нищожни преписи от решения на поземлени комисии

-

                                            Р Е Ш Е Н И Е

 

№ ....          .....................г.              Гр. Стара Загора

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД          ШЕСТИ ГРАЖДАНСКИ състав

На 12 април                          2011 г.

В публично заседание в следния състав:

 

                                   Председател: ТАНЯ ИЛКОВА                                                       

 

Секретар: Е.Д.

като разгледа докладваното от СЪДИЯ ТАНЯ ИЛКОВА

 гр. дело № 6077, по описа за 2010 година.

 

 

                    Производството е по реда на чл. 19, ал. 8 от ППЗСПЗЗ.

         Постъпила е жалба от Р.П.К. против решение № 50001 от 18.10.1999 г. на ПК - Стара Загора, с което на наследниците на И.П.К.,*** е определено право на обезщетение със земя и/или поименни компенсационни бонове за признато, но невъзстановено право на собственост върху земеделска земя от 2.300 дка, IХ категория, в размер на 313 лв. Жалбоподателят счита постановеното решение за незаконосъобразно, като моли съда да го отмени.

          Въззиваемата Общинска служба „Земеделие" Стара Загора, чрез  пълномощника си, взема становище за неоснователност на жалбата.

           Заинтересовани страни: П.И.К. - не се явява и не взема становище по жалбата;                                 И.П.К. - навежда доводи за основателност на жалбата.

  

         Съдът, от представените по делото писмени доказателства, становищата на страните в съдебно заседание, преценени поотделно и в тяхната взаимна връзка и обусловеност, намира за установено следното:

      

         С решение № 50001 от 18.10.1999 г. ПК-Стара Загора (сега Общинска служба „Земеделие") /представено в заверено копие/ е определила по смисъла на чл. 19, ал. 8 от ППЗСПЗЗ на наследниците на И.П.К.,***, правото на обезщетение по реда на чл. 10б, 10в и чл. 35 от ЗСПЗЗ, със земя и/или поименни компенсационни бонове за признатото им, но невъзстановено с влязлото в сила решение № 51191 от 08.07.1993 г. право на собственост върху земеделска земя от 2.300 дка, IХ категория, като стойността на  дължимото обезщетение е в размер на 313 лева (2.300 дка IХ категория по 136 лв./дка). В решението липсват положени подписи за председател, секретар и членове.

           Горепосоченото решение е издадено въз основа на влязло в сила решение № 51191 от 08.07.1993 г. на ПК-Стара Загора по чл. 18ж, ал. 1 от ППЗСПЗЗ, с което е признато, но е отказано да се възстанови в стари реални граници на наследниците на И.П.К.,***, сред които и жалбоподателят, правото на собственост върху лозе от 2.300 дка, девета категория, находящо се в строителните граници на гр. Стара Загора, в местността „.... Видно от представеното копие на решението, липсват положени подписи за председател, секретар и членове.

         В производството по реда на чл. 19, ал. 8 ППЗСПЗЗ, предмет на обжалване е определеният от административния орган размер на обезщетението. Последното, съгласно разпоредбите на чл. 36, ал. 1 и ал. 2 ЗСПЗЗ, се определя с нарочен акт от съответната ОСЗГ, включително и за земеделски земи включени в границите на урбанизираните територии. Съгласно разпоредбата на чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ е предвидено, че размерът на обезщетението се определя по текущи пазарни цени, определени с Наредба на Министерския съвет, а не по тяхната действителна пазарна стойност. В частност това е Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи, приета с ПМС 118 от 26.05.1998, обн. ДВ, бр. 64/1998 г., сега Наредбата за реда за определяне на цени на земеделските земи (заглавие изменено в Държавен вестник бр. 75/2006 г.). Наредбата за реда за определяне на цени на земеделските земи се прилага по отношение на всички земеделски земи включително и за тези, включени в урбанизираната територия, тъй като при определяне стойността на обезщетението се взема предвид характера на земята към момента на внасянето и в ТКЗС, при хипотезата на чл. 10б ЗСПЗЗ, какъвто е настоящият случай и всяка друга промяна в характера и предназначението й са ирелевантни.

 

        Жалбоподателят навежда доводи за нищожност на обжалваното решение, тъй като същото не е надлежно подписано.

        С оглед установеното служебно начало и за да провери валидността и формата на обжалвания административен акт, съдът е изискал от ОС „Земеделие" гр. Стара Загора оригинал на обжалваното решение и на преюдициалното спрямо него - решение № 51191/08.07.1993г. Административният орган представя препис - извлечение на решение по чл. 18ж, ал.1 от ППЗСПЗЗ, с надлежно положени подписи за председател и секретар, като заявява, че липсва оригинал на решение № 50001 от 18.10.1999 г. ПК-Стара Загора.

        За да се преценят основанията за отмяна на обжалвания административен акт, съдът следва да извърши първо проверка на  същия акт - съществува ли такъв и страда ли от пороци. Едва впоследствие следва да се провери съществуват ли фактическите и правни основания, посочени от органа за неговото издаване. Съгласно разпоредбата на чл. 101 от ГПК, когато по делото се прилагат документи, те могат да бъдат представени и в заверен от страната препис, но в такъв случай при поискване тя е длъжна да представи оригинала на документа или официално заверен препис от него. От представеното по делото решение на ПК във формата на официално заверен препис е видно, че същото не е надлежно подписано. Или в случая не става въпрос изобщо за административен акт, а за проект на такъв. Неподписването е отрицателен факт, който не подлежи на доказване, а органа е длъжен да  удостовери, че е направил волеизявление в предписаната от закона форма. В представеното по делото копие на решение липсва вписване, че лицата посочени като членове на административния орган са положили подписи. Ето защо, съдът счита, че липсва официален документ, който е носител на административния акт. Същият акт е недействителен до степен нищожност, тъй като липсата на надлежно положени подписи за издалите го лица представлява съществен недостатък, който го дисквалифицира като административен акт. Ето защо постановеното Решение № 50001 от 18.10.1999 г. ПК-Стара Загора следва да бъде прогласено за нищожно.   

         Отделно от гореизложеното, следва да се посочи, че към 08.07.1993г. - когато е постановено решение № 51191 /08.07.1993г. на ПК Стара Загора, разпоредбата на чл. 18д, ал.2 от ППЗСПЗЗ е изисквала, след като ПК определи имотите, върху които не може да се възстанови в съществуващи или възстановими реални граници, поради обстоятелствата посочени в чл. 10б от ЗСПЗЗ, да се уведомят всички заинтересовани лица - наследниците на И.П.К., които в 14 -дневен срок от съобщението да подадат писмено искане до ПК, в което избират начина на обезщетяване. Едва след изпълнение изискването на посочените норми може да се обоснове извода, че решението по чл. 18ж от ППЗСПЗЗ  е влязло в сила. Решенията по чл. 19, ал.8 от ППЗСПЗЗ се издават въз основа на влязло в сила Решение по чл. 18ж, ал.1 от ППЗСПЗЗ, след провеждане на процедура по чл. 11 от ППЗСПЗЗ. По делото не се спори, че решението по чл. 18ж от ППЗСПЗЗ не е съобщено на всички заинтересовани страни, поради което същото решение не е влязло в сила и не може да послужи за издаване на последващото решение - обжалваното - № 50001 от 18.10.1999 г. ПК-Стара Загора.

          Водим от горните мотиви, съдът

 

                   Р   Е   Ш   И   :

 

          ОБЯВЯВА ЗА НИЩОЖНО Решение № 50001/18.10.1999г. на Поземлена комисия Стара Загора, с което е определено на наследниците на И.П.К.,*** правото на обезщетение със земя и/или поименни компенсационни бонове за признато, но невъзстановено с решение № 51191 от 08.07.1993 г. по чл. 18ж, ал. 1 от ППЗСПЗЗ право на собственост върху земеделска земя от 2.300 дка, IХ категория с посочена стойност на дължимото се обезщетение от 313 лева.

 

         РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Старозагорския административен съд в 14-дневен срок от получаване на съобщение от страните, че същото е изготвено.

                      

 

 

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :

-

Начало на блога

Това решение е част от материала Извадка от съдебни решения за нищожни преписи от решения на поземлени комисии

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2493

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.