2006 Пореден нотариус в ареста за документна измама

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

 -

Обратно към Нотариално производство  - правила и пропуски

-

Източник: в. Сега, 15.02.2006

-

Поредният нотариус, правил заверки в отсъствието на клиенти, бе задържан вчера от Икономическа полиция в столицата. Става въпрос за 40-годишна дама с нотариална кантора на бул. "Евлоги Георгиев", съобщават от МВР. И признават, че срещу нея има четири дознания за документна измама още от 2000 г.

Жената е задържана за 24 часа в следствения арест. Повдигнато й е обвинение за съставяне на документ с невярно съдържание. Очаква се от прокуратурата да удължат ареста й със 72 часа. Магистратите обаче отказаха подробности. Увериха само, че по случая се работи.

"От вас научавам," каза пред "Сега" шефката на нотариалната камара в София Елена Еленкова. Тя отказа коментар.

В края на миналата седмица скандалният нотариус Слави Крашевски получи поредното си обвинение за документно престъпление. Този път става въпрос за покупко-продажба на автомобил от лятото на 2003 г. Той обаче бе пуснат на свобода срещу 150 лв. подписка. Срещу него има около 60 висящи дела, но за движението им в районния съд нямало никаква информация.

Около неприсъствените нотариални сделки се разрази скандал, след като в края на миналата година столичният нотариус Георги Златев изповяда сделка за продажбата на бронираните автомобили, които обслужват главния прокурор и президента. От прокуратурата тогава се заканиха да проверят "един кръг от нотариуси, за които е публична тайна, или за които се получават много сигнали", че нарушават закона. Резултати все още не са оповестени. Всички дела срещу нотариуси обаче по нареждане на градския прокурор Бойко Найденов са взети на специален отчет.

От Нотариалната камара също се зарекоха до края на януари да проверят дали нотариусите спазват законовите изисквания, когато прехвърлят автомобили и как водят архива си. Елена Еленкова вчера отказа да обяви резултатите и от тази проверка.


СЕГА Форум - Мнения:

В САЩ всеки честен човек може да бъде нотариус. Тук нотариусите не са хора завършили право, а добри и морални членове на обществото. Не трябва да са били съдени или обвиняване в лъжесвидетелство. Всеки правист също може да стане нотариус (наред с останалите хора), ако е изпълнил тези условия. Но огромната част от нотариусите не са прависти. Бил Клинтън, който е завършил прочутото училище по право в Йейл, например, не може да е нотариус, защото е лъжесвидетелствал. Нотариусите тук са навсякъде - в банки, в търговски фирми, по учреждения. Всяка увжаваща себе си организация си има поне един нотариус, който може да е с всякакво образование - от средно до доктор на науките. В банките услугите им са безплатни, а на други места са срещу символично запалщане, често по $2.

Нотариусите взимат държавно определени минимални такси и нямат право да се рекламират във вестниците, защото се смята, че те служат на обществото, а не заработват от това странично занимание. За да станеш нотариус трябва да издържиш изпит от няколко часа и да получиш на него минимум 75%. След това ти изпращат държавен документ за това, че си нотариус и съответните печати, апостил и прочия джунджурии, . Лайсънсът се сменя на всеки 5 години

Защо ли и в България не стане така? Тогава ще изчезнат статии като горната.

...за една пиклива и неграмотно съставена тръжна доументация платих на нотариус 774 лева...

Пореден банкнотариус в ареста за документна измама

Бравос ! Преди шест години! Много сме пъргави бе!

Нотариусът трябва да е юрист и то добър. Той не е просто свидетел. Той гарантира юридическата изправност на документите.
Ако стане както ти казваш, че е в Америка, вярвай ми, статии като горната ще бъдат цвете.

Нотариусите са алчни и уяли се прасета! Да не говорим, че не спазват никакви правила и изисквания! Ако човек се разрови в делата им, 99% ще изгорат. За съжаление в тази държава всичко е симулация!

в америка дори и адвокатите не вземат пари за нотариална деиност, за толкова изпразнена от съдържание куха деиност се с4ита.

Докато виждам, че въпросният нотариус от статията е имал 4 висящи дела за подобни документни измами и е продължавал да работи. Това в САЩ е невъзможно. Солидно образование на нотариусите в България? За какво им е то след като са мръсници, лъжци и безнравствени? И определено не използват каквото и да е солидно образование при заверките. Става въпрос за морални качества в бизнеса, на доверието и морала се държи икономиката в Америка. А в България?

BTW, българските консулства зад граници събират солидни суми за нотариални заверки. Защо? Мисля, че на фона на американската почти безплатна система това винаги се възприема от българските емигранти като начин на изнудване от страна на държавата ни. Това са две философии - България се опитва да прави бюджета си от подобни такси, Америка от реална работа и действаща икономика.

Трябва да пуснат женицата.Даааа.Има да наваксва.Я колегата и навъртял 60 висящи дела.Много е изостанала-само 4 дознания.Иначе борбата продължава - срещу корупцията де.

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

 -

Обратно към Нотариално производство  - правила и пропуски

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2489

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.