22.03.2013, в. Блиц - Самоубиец завеща 1 милион на приятели!

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами



Източник: https://blitz.bg/goreshtite-novini/samoubiets-zaveshcha-1-milion-na-priyateli_news189550.html

-
Смърт, самоубийство, ръчно написано завещание, разярени роднини, останали без стотинка, съдебни спорове. Всичко това не са елементи от криминален сериал, а част от фактите от истинска драма, която се разиграва през последните месеци в Пловдив, пише в. „Марица". Сагата започва след самоубийството на 59-годишния Димитър Цветков, който е намерен миналия ноември обесен в гаража до къщата си в подножието на хълм Бунарджика. Майката умира преди време, а бащата - три дни преди смъртта на Димитър.

В средата на декември зъболекарят Петър Кръстев и автотърговецът Станислав Иванов носят на нотариус Иван Иванов (230 от Пловдив, да не се бърка с 007 от Плевен, бел. блогър) саморъчно написано завещание на починалия. Документът е от четири реда, на които с големи букви е написано: „Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и на Станислав.".

Отдолу е написана датата 16 октомври 2012 г. и има три подписа. Нотариус Иван Иванов преглежда завещанието и го внася в Агенцията по вписванията. По същото време, когато завещанието е занесено при нотариус, братовчедка на самоубилия се научава от продавачка на пазара, че той и баща му са починали, а наследството е оставено на двама непознати.

Става въпрос за двуетажна масивна къща с дворно място от 282 кв. м на Бунарджика, друга масивна къща от 80 кв. метра в село Злати трап, четири ниви с обща площ около 20 декара в землището на гр. Брезово, както и 10 декара иглолистна гора в същия район в местността Горната могила.

Стойността на имотите е около 1 милион лева. Братовчедката Силвия Анева започнала да събира документи за наследство, но, когато отишла в Агенцията по вписванията, научила за депозираното саморъчно написано завещание. Заедно с друга близка роднина отишли при нотариус Иван Иванов и поискали да видят документа.

Според братовчедките това завещание не е истинско и подали сигнал в Нотариалната камара. Съветът на нотариусите с председател Димитър Танев излиза с решение на 16 февруари т.г.: „Нотариус Иван Иванов да не издава препис от депозирания документ, защото същият не отговаря по външни белези на Завещание съгласно разпоредбите на Закона за наследството".

Роднините на самоубилия са сезирали прокуратурата и са внесли искова молба в съда, тъй като смятат, че Петър Кръстев и Станислав Иванов искат да сложат ръка върху голямото наследство.

-


Още по темата:
24.05.2013, в. Блиц Секретна касета обръща завещание. Банката отказва да отвори сейфа, докато съдът не реши кои са законните наследници на Димитър Цветков
Секретна касета, оставена за съхранение в пловдивска банка от самоубилия се Димитър Цветков, може да доведе до пълен обрат по казуса за неговото завещание. Това съобщи пред Marica.bg адвокат Димитър Антонов. При депозирането на касетата Цветков е положил саморъчно подписи върху документите. Те категорично се различават от подписа върху завещанието, написано от Цветков, с което оставя всичко свое на двамата си най-близки приятели. Различията са видими и с просто око, но частен експерт вече е изказал устно мнение, което потвърждава, че подписите не са на едно и също лице, твърди адвокат Антонов.

За секретната касета съдът вече е издал обезпечителна заповед и банката няма право да я дава на никого. Причината е, че има съмнения за подправени документи. Никой не знае какво има в нея. Има вероятност отварянето на сейфа с касетата да разбули тайната около самоубийството на бизнесмена. Единствено законните наследници на починалото лице имат право да получат касетата.

Безпрецедентният казус с наследството на самоубилия се бизнесмен вече няколко месеца вълнува юридическите среди под тепетата, както и пряко засегнатите страни. Историята се развива като в криминален сериал. Пловдивският бизнесмен Димитър Цветков бешеоткрит обесен в гаража до къщата на Бунарджика. 59-годишният мъж живее сам от години в имота, построен навремето от дядо му, който произхожда от богат земеделски род от Брезовския край. В нея Димитър живее с майка си и баща си, но преди време им построява къща в Злати трап и те се преместват там, а той остава в Пловдив да върти бизнеса си. За Димитър казват, че е изключително умен мъж. Като машинен инженер прави различни рационализации, специалист е по селскостопанска техника. Имота в Злати трап купува по времето, когато работи като инженер в държавното стопанство там. По-късно се ориентира към внос на автомобили втора употреба от Европа. По думите на приятелите му бизнесът му върви добре, въпреки че кризата му се отразява както на всички в бранша.

След като майката на Димитър умира, той остава единствен да се грижи за баща си. Купува му храна, лекарства, носи ги в Злати трап. Хората, с които ежедневно се среща, са приятелите му Станислав и Петър. За тях съседите разказват, че ги виждали непрекъснато да идват, а когато се налага, и да помагат на Димитър. А той има нужда от помощ, тъй като получава инсулт, а след няколко месеца втори. Налага се да посещава и дневния стационар на психодиспансера. До там го вози с автомобил приятелят му Станислав. На 21 ноември м.г. бащата на Димитър - Стоил Цветков, умира. Синът не отива на погребението. Три дни по-късно го намират обесен в гаража на къщата на ул. "Никола Обретенов". Полицията е категорична, че няма данни за насилие. Става дума за самоубийство. Погребват го приятелите. Те слагат и некролозите на входната врата. Месеци след смъртта му те се грижат и за кучето му, което остава да живее в двора на къщата.

Месец след смъртта на Димитър приятелите му Петър и Станислав отиват при нотариус Иван Иванов и му носят саморъчно написано завещание на Цветков. То е от четири реда, на които с големи букви е написано: "Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и на Станислав". Отдолу е написана датата 16 октомври 2012 г. и има три подписа. Нотариус Иванов преглежда завещанието и го внася в Агенцията по вписванията.

Месец след смъртта на Димитър приятелите му Петър и Станислав отиват при нотариус Иван Иванов и му носят саморъчно написано завещание на Цветков. То е от четири реда, на които с големи букви е написано: "Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и на Станислав". Отдолу е написана датата 16 октомври 2012 г. и има три подписа. Нотариус Иванов преглежда завещанието и го внася в Агенцията по вписванията.

В средата на декември братовчедките на Димитър Цветков научават, че и той, и баща му са починали. Първата братовчедка на Димитър - Силвия Анева, веднага пристига от София, където живее, в Пловдив, за да събира документация. Тя разказва, че има хубави спомени от детството си в Пловдив, където са играли заедно с братовчед є Димитър. Като представител на целия голям род тя отива в Агенцията по вписвания, за да се снабди с документи за многобройните наследствени имоти, останали от общия им дядо с Димитър. Остава като гръмната, когато научава, че там има депозирано саморъчно завещание. Отива при нотариус Иван Иванов, който е депозирал документа. Изумена е, че става дума не за някакъв сериозен документ с подписи и печати, а за хвърчащ лист с текст "Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и на Станислав". Тя праща сигнал до Нотариалната камара. Получава писмо, че на свое заседание от 16 февруари 2013 г., на което е разгледано становището на нотариус Иванов, е взето следното решение: Съветът на нотариусите указва на нотариус Иванов да не издава препис от депозирания документ, защото същият не отговаря по външни белези на Завещание съгласно разпоредбите на Закона за наследството. Документът носи подписа на председателя на Съвета на нотариусите Димитър Танев.

Нотариус Иван Иванов потвърди, че намира завещанието за напълно законно, регистрирал го е в Агенцията по вписвания, към него има подробна експертиза от вещо лице графолог, който е експерт към съда, който казва, че подписът е на починалия Димитър Цветков.

Приятелите на бизнесмена казват, че за тях случаят е приключен. Те са хората, които са били до приятеля си до последния миг, а преди това ги свързват топли чувства повече от 50 години. Не виждат нещо нередно в това, че Димитър им е оставил това, което има, защото са били заедно както в хубави моменти, така и когато е имал нужда. Братовчедите обаче не могат да се примирят с това, че дядовото наследство им се изплъзва.

Районна прокуратура е прекратила преписката за евентуално склоняване към самоубийство, а прекратяването е потвърдено от съда. Магистратите са категорични, че в случая на Димитър не може да се говори за склоняване към самоубийство, нито за унизяване на честта и достойнството, които биха довели до подобно нещо. Сега обаче адвокат Антонов от името на братовчедите е депозирал в прокуратурата жалби за фалшиви документи. Не смеем никого да обвиняваме, но документите, с които разполага Анева, категорично сочат, че подписът не е на Димитър Цветков, казва адвокат Антонов. Има видимо разминаване в подписите. Случаят е възобновен в частта, в която става дума за подписите върху документите и най-вече извършил ли е нарушение нотариусът, който е нарушил забраната от Камарата на нотариусите да се издава препис от завещанието. Налице са две допълнителни преписки в прокуратурата, прави се нещо като успоредно разследване, тъй като първоначалната жалба до прокуратурата не е била изготвена от професионалист, казва адвокат Антонов. Ако се докаже твърдението на доверителката ми, че има подправени подписи, и нотариусът е действал неправомерно, цялата ситуация се връща в първоначално положение, категоричен е юристът.

"Всяко завещание засяга нечии интереси, ако е валиден правният акт, засяга интересите на роднините, ако не - на другата страна", заключава нотариус Иван Иванов. Той е категоричен, че ако има спор, той може да бъде решен единствено в съда.

НАСЛЕДСТВОТО
Имотите включват дворно място от 282 кв. м с двуетажна масивна къща на Бунарджика, масивна къща от 80 кв. м в Злати трап, 4 ниви с обща площ около 20 декара в землището на Брезово, както и 10 декара иглолистна гора в същия район в местността Горната могила.

-

  
21.04.2015 Открито с Валя Ахчиева - Има ли схема за присвояване на имоти на починали самотни хора?



09.05.2015 Открито с Валя Анчиева - Как е изчезнало от архива на Нотариалната камара становище за завещание, което всъщност няма белезите на завещание?

-

24.03.2016, Открито с Валя Ахчиева - Въпросителните около едно завещание (ВИДЕО)

-

ГРАЖДАНСКОТО ДЕЛО
Решение от 23.12.2014 по гр.д. № 3777/2013 на РС-Пловдив (законните наследници губят делото)
-
Решение от  30.10.2015 по в.гр.д. № 819/2015 на ОС-Пловдив (законните наследници печелят делото)
-
Решение от 06.02.2017 по гражданско дело N 1085/2016 на ВКС (законните наследници печелят окончателно)

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2548

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.