04.07.2018 От КФН - с добавени от мен бележки

Начало на блога

Това писмо е част от материала "ДаллБогг" ме съди като застрахователен измамник

Изпратено е в отговор на заявлението ми до ГФ от 28.05.2018 за заличаване на данните ми в информацията за ПТП-то, съхранявана в Информационния център на ГФ, изпратено с копие до КФН. Към заявлението бяха приложени постановление от 08.05.2018 и извадка от кореспонденцията с ГФ от 02.11.2017 до 27.04.2018.

-

Сканиран оригинал

-

Добавила съм малко бележки в син цвят.

-


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА
ФИНАНСОВ НАДЗОР

Изх.№ 91-02-724
04 -07- 2018...... г.
                                ДО
                                Г-ЖА РЕНЕТА СТОЯНОВА
                                УЛ. „Г. БАКАЛОВ" 17, ВХ. 7,
                                ЕТ. 1, АП. 80,
                                ГР. ВАРНА 9010

    Относно: Ваше писмо, получено като копие с наш вх. № 91-02-724 от 1 юни 2018 г., във връзка с прилагането на чл. 29 от Закона за защита на личните данни


    УВАЖАЕМА ГОСПОЖО СТОЯНОВА,
    Във връзка с Ваше писмо с наш вх. № 91-02-724 от 1 юни 2018 г., с което представяте въпроси, свързани със защитата на личните Ви данни, бих искала да Ви уведомя за следното:

    Както е видно от предоставената от Вас информация неверните данни за Вас, като собственик на моторно превозно средство (МПС) с номер на рама VSSZZZ7MZ2V513470, фигурират в Протокол за ПТП с материални щети № 0131717 от 08/06/2017 г., като доказателствено средство, предоставено в Гаранционния фонд по реда на Наредба № Iз-41 от 12.01.2009 г, за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд. На основание чл. 5, ал. 4 от тази наредба „Ежедневно застрахователите изпращат информация до Гаранционния фонд за произшествията, документирани с двустранен констативен протокол, във формат и по образец, приети от управителния съвет на Гаранционния фонд и утвърдени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор". Към информацията по изречение първо се предоставят и копия в електронен формат на двустранните констативни протоколи." Също така на основание чл. 7, ал. 2 от наредбата „След съставянето му констативният протокол за ПТП с пострадали лица по чл 2. ал. 1, т. 1 се предоставя на Гаранционния фонд в цифров формат и се прилага към записа в регистъра па ПТП по номера на протокола. Когато протоколът за ПТП с материални щети по чл. 2, ал. 1, т 2 е генериран от автоматизирана информационна система, той се предоставя на Гаранционния фонд заедно с информацията по ал. 1. Когато протоколът за ПТП с материални щети по чл. 2, ал. 1, т. 2 е съставен на ръка, се прилага изречение първо."

-

    Данните за собственика па МПС не фигурират в регистъра на пътнотранспортните произшествия и участниците в тях, по чл. 571. ал. 1, т. 9 от КЗ, които са определени в чл. 9 от Наредба № Iз-41.

                  Мой коментар: Щом не фигурират, значи дори и да бях собственик на колата от ПТП-то, данните ми пак не трябваше да фигурират в регистъра на ПТП-тата, а те са там -  в информацията за протокола от ПТП с материални щети,където собственикът е посочен като Рената Стоянова с ЕГН 570730**** (аз не съм Рената, а Ренета, но ЕГН-то е моето). Напомням, че нямам кола и че от Прокуратурата вече са ме уведомили за името на собственика.
                  Проблем - така, както го виждам: Близо година, след като за пръв път съм уведомила ГФ, че нямам кола - първо по телефона, после с имейл и накрая на хартия, данните ми продължават да се съхраняват в информацията за ПТП-то в Румъния, вместо отдавна да са заличени. Дори след като на 28.05.2018 им изпратих заявление по ЗЗЛД, към което приложих копие от прокурорското постановление с името на собственика, данните ми още стоят в ГФ.      
-

Те  [данните за собственика] се съдържат единствено в автентични документи, създадени от определените за това лица и които се прилагат към записите в регистъра, така, както са представени.

                  Мой коментар: Разбира се, че данните за собственика се съдържат единствено в автентични документи, създадени от определените за това лица - нотариуси (при разпореждане с МПС) и служители на МВР (при регистрация на МПС).
                  Проблем - така, както го виждам:  Автентични документи за собственост в моя случай не съществуват. И аз отначало си мислех, че при ПТП-то са били представени фалшиви документи, но се оказа, че не е така. Документирането на ПТП е силно регулирано, затова такъв случай, като моя, по принцип е невъзможен. Факт е, обаче, че случаят ми е действителен. И дори - нееднократен. ДаллБогг е напълнил базата на ИЦ към ГФ с неверни данни за собственици на МПС, в т.ч. и в регистъра за ПТП-та. А компетентните контролни органи си стискат очите и си запушват ушите, вместо да вземат мерки поне за моя случай, след като вече близо година най-учтиво ги моля.

-

Обстоятелството, че част от съдържанието в тези документи може да бъде невярно, съответно, че тези документи може да са предмет на престъпление не може да обоснове извършването на промяна в тях от Гаранционния фонд. Това би представлявало последваща подправка на доказателствени средства.

                 Мой коментар: Да, разбира се, че ГФ не може да извършва промяна в автентичните документи за собственост, но те така и така не са мое име, така че само трябва да им хвърлят едно око и да заличат от базата на ИЦ към ГФ неверните данни, въведени от застрахователя .  
                  Проблем - така, както го виждам:  Близо година от ГФ ме убеждават, че не съхраняват нито един документ, а само данни, въведени от застрахователя по електронен път. Сега от КФН твърдят обратното - изглежда не са синхронизирали твърденията си за пред мен. Факт е, че в моя случай няма нито едно документно доказателство, т.к. единствените фалшификати са полицата на Рената и зелената карта на Ренета*, но пък техните оригинали са изчезнали безследно (потънали са в дън земя). А без оригиналите прокуратурата е с вързани ръце (няма как да повдигне обвинение за докум. престъпление, ако не разполага с оригиналите като доказателствени средства) Така че остава само да се заличат данните ми от информационната система на ИЦ към ГФ и да се приключва с този неприятен случай. 

                      *Забележка. Полицата е на името Рената, а зелената карта - на Ренета, т.е. и фалшификатите не са синхронизирани. Жива комедия от грешки се е получила.

-   

    Както е видно от справка в Информационния център на Гаранционния фонд Вие фигурирате като собственик на МПС с номер на рама VSSZZZ7MZ2V513470 в регистъра на застрахователните полици по чл. 571, ал. 1, т. 1 от КЗ, който е уреден с чл. 6, ал. 1 от Наредба № 54 от 30.12.2016 г. за регистрите на Гаранционния фонд за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки по чл. 461, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането (Наредба № 54). Следва да се има предвид, че посоченият регистър не представлява регистър на собствениците на МПС, а регистър на застрахователните полици, така, както те са съставени от застрахователя или от упълномощено от него лице и следва да отразява точно тяхното съдържание. Този регистър се попълва на база информация, която постъпва в реално време (едновременно с извършването на действието по сключване на застрахователната полица) по задължителна застраховка „Гражданска отговорност" и отразява точно съдържанието на застрахователната полица, така, както то е вписано от застрахователя или застрахователния посредник. До 12 ноември 2017 г. информационната система не съдържаше механизъм за контрол на информацията, която се вписва в застрахователната полица, и не беше предпазена от погрешно или манипулирано въвеждане на данни в полицата. От 13 ноември 2017 г. обаче сключването на задължителни застраховки „Гражданска отговорност" на автомобилистите се извършва посредством автоматизирано използване на данните относно МПС и неговия собственик, които се съдържат в базата данни на Министерството за вътрешните работи (така, както те фигурират в свидетелството за регистрация (регистрационния талон) на МПС). По такъв начин вписването в системата на собственик, който не фигурира в свидетелството за регистрация на МПС, вече е невъзможно. Що се отнася до данните за регистрираните по-рано полици, като полица с № BG/30/117000182705, в която Вашите лични данни фигурират неправилно на мястото на собственик на МПС с регистрационен номер В8974ВС, те няма, как да бъдат променени, защото вярно отразяват съдържанието на регистрираната застрахователна полица. В случай, че Вие търпите вреди от невярното вписване на обстоятелства Вие имате право да потърсите обезщетение от издателя на полицата.

    Както е посочено в писмото на Гаранционния фонд от 19.01.2018 г. „От представените от Вас документи е видно, че не би следвало да сте собственик на този автомобил, следователно няма да получавате уведомление от Гаранционния фонд" за липса на задължителна застраховка, и за напомняне за нейното сключване. Информацията за собствениците на МПС без задължителна застраховка се получава от Гаранционния фонд по отделен ред (по чл. 23 от Наредба № 54). Този ред предвижда, че Гаранционният фонд изготвя автоматизирана заявка за данни за собствеността на превозни средства от регистъра на превозните средства и техните собственици на МВР, за които няма сключен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите. Въз основа на тази заявка МВР предоставя информация за собственика и неговия адрес, която съответства на данните от регистъра. Доколкото Вие не фигурирате като собственик на МПС с номер на рама VSSZZZ7MZ2V513470 в регистъра на МВР, Гаранционният фонд не може да получи такава информация за Вас, съответно няма да Ви изпраща напомнителни съобщения за подновяване на застраховката за същия автомобил. По този ред Гаранционният фонд ще получи информация за реално регистрирания собственик към момента на заявката и за последния му известен адрес. Тази информация обаче може да се използва само за изпращането на напомнителни съобщения за сключване на задължителната застраховка, но не и за корекции на данни по вписани по-рано застрахователни полици.

    Следва да се има предвид, че съгласно чл. 574. ал. 12 от КЗ данните от Информационния център на Гаранционния фонд до доказване на противното удостоверяват само: застрахователя, номера на договора за застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите, началната и крайната дата на покритието, регистрационния номер и номер па рама на МПС. Тези данни нямат функция да удостоверяват собственика на МПС. Когато Гаранционният фонд следва да удостовери собственика на МПС, на основание чл. 572, ал. 5 от КЗ във връзка с чл. 22 от Наредба № 54, той следва да отправи писмено искане до МВР и да предостави на заинтересованите лица удостоверение въз основа на информацията от МВР.

    Гаранционният фонд не използва данните за собствениците на МПС за маркетингови цели, нито ги оповестява по някакъв начин. Той не може да ги предоставя на трети лица, освен в предвидените от закона случаи на обмен с компетентни органи и регистрирани ползватели с право на достъп. Прилагат се мерки за сигурност на данните.

    Както е видно от казаното по-горе по отношение на Вас не би следвало да възникват никакви последствия от това, че името Ви неправилно фигурира в предходна полица. С оглед предприетите от Вас действия пред органите на прокуратурата и в рамките на образуваните производства, ще се установи налице ли са извършени престъпления и следва ли да бъда понесена отговорност за съставянето на полица с № BG/30/117000182705, в която Вашите лични данни фигурират неправилно.

 
                                ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
                                РЪКОВОДЕЩ УПРАВЛЕНИЕ
                                „ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН НАДЗОР": (Подпис, не се чете)
                                                    РАЛИЦА АГАЙН-ГУРИ
                    (Печат на Комисията за финансов надзор, Република България)



София 1000, ул „Будапеща" № 16, т.центр. 02 94 04 999, факс 02 940 46 06, email: bg_fsc@fsc.bg, www.fsc.bg

-

Начало на блога

Това писмо е част от материала "ДаллБогг" ме съди като застрахователен измамник

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1699

Leave a comment

Categories

Powered by Movable Type 5.2.10

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.