Калинки налазиха проектокабинета на ПП

Начало на блога

Тази статия е част от Става ясно защо боксува разследването по нашия случай

-

Публикувана в този блог на 02.08.2023 (само част от статията)

.

Източник: narod.bg, 07.05.2023 

.

Коалицията „ПП-БД", която се бие в гърдите, че е носител на промяната и ще чегърта калинките и мутрите на ГЕРБ от властта, е напълнила с точно такива представители своя проектокабинет. Списъкът с имената на кандидат-министрите беше представен официално на 2 май. Част от тях обаче не говорят почти нищо на широките народни маси, но и на експерти от съответните браншове. За други е известно, че имат със съмнителни контакти, а трети вече направо са се доказали, че са със съмнителна експертиза, предаде „Уикенд". 

Още по-екстравагантно е предложението за регионален министър - юристът Андрей Цеков. Около името му обаче изкачат скандални бизнес връзки, показва проверка на „Уикенд" в Търговския регистър.

Успешната му кариера като строителен експерт в миналото се оказва, че включва и съдружия с роднини на видни представители на подземния свят. Например, Цеков е съдружник Жулиета Бировска, съпруга на Ивайло Бировски - Иво Бокса, който е дясна ръка на страшилището от Плевен Камен Балбузанов - Куката. Смущаващият факт не е пречка Андрей Цеков да бъде един от ключовите кадри на „Продължаваме промяната".

Самата фирма „Алтерия"  е създадена с капитал от 10 лева в края на 2019 г. от някакъв кипърец. Той избира за управители Андрей Цеков и Жулиета Бировска. В родния си Плевен Жулиета е по-известна с фитнес заниманията си. Подозрението е, че тя е само подставено лице на съпруга си Ивайло Бировски - Иво Бокса.

Броени дни след регистрирането на фирмата започва ударна продажба на акции. Сред новите собственици се появяват както Жулиета Бировска, така и самият Цеков. В капитала на фирмата влиза имот в София. Запознати казват, че заслугата на Андрей Цеков е, че като експерт успял да извади всички строителни книжа и бумащини, позволяващи застрояването на този терен.

Благодарение на усилията му, той и Жулиета Бировска успяват да продадат общата си фирма „Алтерия", тоест имота, който тя носи, за 1,3 млн. лева. Наглед всичко е направено законно, все пак именно в това е специалист кадърът на „Промяната" Андрей Цеков.

Друг е въпросът откъде жената на Иво Бокса има пари, за да купи скъпият имота в София, а и дали произходът им е легален. За подобни несъответствия трябва да следи НАП, за която отговаряше Цеков в кабинета на Кирил Петков, като зам.-министър на финансите.

Бившият боксьор Ивайло Бировски - Иво Бокса от край време е име, което върви в една банда с Камен Балбузанов-Куката и Валентин Георгиев - Жълтия. За тази група се твърди, че навремето опоскала хлебозавода в Плевен, като успоредно с това като типични рекетьори принуждавали  собственици на магазини и заведения в града да сключат договори за охрана с тяхна фирма.

Освен това бандата им беше правила и имотни измами със земеделски земи. Схемата, по която обират жертвите, е проста - набелязват земи и издирват собствениците им. След това или ги карат да подпишат пълномощно, или директно фалшифицират подписите им.

След това препродават имотите със съблазнителна печалба. Повечето от жертвите на Куката, Бокса и Жълтия са възрастни хора или изпаднали в бедност. Някои от тях давали жалби, но получавали отказ да се образуват дела. Любопитно е, че днес Бокса и Жулиета все още се водят собственици на десетки ниви из Плевенско, които едва ли са получили по наследство.

КПКОНПИ в момента води дело за конфискация на семейното имущество за близо 3 млн. лева. И не е ли парадокс, че точно съдружник на Бировска, макар и бивш, се предлага за министър на регионалното развитие!

Източници от Промяната разкриват, че Андрей Цеков е изключително близък до Асен Василев и Кирил Петков. Василев дори го взема за свой заместник в министерството на финансите. Там юристът Цеков, който има огромен опит като мениджър на една от най-големите строителни фирми, отговоря за контрола над обществените поръчки.

Шеф е и на работната група за проверка на договорите на Агенция „Пътна инфраструктура", която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не. Резултатите от проверката показаха, че 80% от похарчените при последното правителство на ГЕРБ  - 2,5 млрд. лв. са раздадени без контрол, обяви Цеков.

След падането на кабинета Петков господинът продължава да е сред водещите фигури в „Продължаваме промяната". За вота на 2 април той бе сложен на избираемо място в столичния 24-ти многомандатен избирателен район.

Цеков стана и едно от основните лица на партията, който увещаваха избирателите как ПП ще разчисти администрацията от полуграмотни калинки и  протежета на мафията. При изявите си по телевизията той се кълнеше, че партията му никога няма да направи коалиция с ГЕРБ.

.

Начало на блога

Тази статия е част от Става ясно защо боксува разследването по нашия случай

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2610

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.