Често задавани въпроси

Обратно към Английски език за възрастни

.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

.

За колко време ще науча английски език? Ако всеки ден научавате по 10 думи, след 30 дни ще знаете 300 - достатъчно за елементарен разговор. За свободен разговор обаче са необходими поне 3-4 хиляди. В началото думите се учат от картинки, после от адаптирани аудиокнижки и учебни видеоматериали. Обогатяването на речниковия запас отнема време - различно при различните хора. А освен думи, е необходимо да се учи и граматика (правила за подреждане на думите в смислена реч). Това също отнема време. В крайна сметка, някои хора научават английски език за 1-2 години, други - за 10-15, а трети така и не го научават.

.

Много пъти съм започвал да уча английски език, но щом спра, всичко забравям и пак започвам от първо ниво. Как да напредна? Не е необходимо да започвате пак от първо ниво. Щом вече сте изкарали един курс, започнете да четете адаптирани аудиокнижки и да гледате учебни видеоматериали. По 10 минутки на ден е напълно достатъчно. Така за 2-3 месеца ще възстановите нивото си и дори неусетно ще го повишите. При това по доста по-приятен начин от каране на курс. След това се запишете за курс на второ ниво. После пак месец-два по 10 минутки приятни занимания. Добавете и малко говорна практика, примерно веднъж седмично. И ще се измъкнете от затворения кръг.

.

До кое ниво трябва да уча? От шестте нива по Европейската езикова рамка, за добро владеене на езика е достатъчно да се завършат първите три. След 3-то ниво може да се премине към изучаване на специализиран английски език - технически, медицински, юридически и др.

.

Може ли направо да си говорим? Може, но за да се проговори на чужд език, трябва да се премине през няколко етапа - първо се повтарят отделни думи, изрази и изречения („папагал"), след това се отговаря на въпроси („пинг-понг"), после се преразказва нещо чуто или прочетено, докато най-накрая се стигне до свободни разговори на различни теми. Ако не знаете нито думи, нито правила за свързването им (и не искате да ги учите), ще си останете на етап "папагал".

.

Знам много думи, учил/-а съм и граматика, но не мога да говоря. Какво да направя, за да проговоря? Трябва ви учител или англоезичен приятел, който да разговаря с вас. Или пък пробвайте самостоятелно - прочитате едно изречение, вдигате глава и го повтаряте на глас, първо тихо, после силно, може и сърдито или пък радостно. Влагането на емоция много помага. Ако сте на по-високо ниво - прочитате направо по няколко изречения наведнъж, вдигате глава и ги преразказвате на глас. Или пък слушате нещо на английски и после го преразказвате на глас. Можете да се записвате и да прослушвате записа, като реагирате спонтанно с одобрение, сърдене или смях - силно на глас. Най-важното е да отпуснете гласа си. И емоциите.

.

Не мога да запомням думите. Какво да правя? Използвайте приложения за учене на думи - в интернет има много такива. Или опитайте следния метод. Водите си тетрадка-речник, най-добре в електронен формат, и щом запълните една страница, сами си правите аудиозапис, като изговаряте думите бавно пред микрофона една по една на английски и на български. Ако не можете сами, може да помолите някой да ви помогне - ето така например (тук аз помагам). След това прослушвате аудиозаписа с химикалка в ръка, като пишете думите или поне по-трудните от тях на някое листче (само на английски език). Оставяте листчето до следващия ден (да отлежи) и тогава проверявате дали сте ги изписали правилно и дали си спомняте значението им. За целта поглеждате в тетрадката-речник. Накрая изхвърляте листчето. След няколко дни пак прослушвате аудиозаписа и пишете думите. Ако не ви се пише, може и само да го прослушвате, но с писане се помни по-добре.

.

Може ли без учебник? Може, но е добре да имате поне един най-общ, ориентировъчен план за овладяване на езика - ето такъв например, за да знаете къде се намирате и какво още не сте учили. За по-точно ориентиране може да използвате и съдържанието на някоя граматика, а нови думи може да учите от книги, филми и разговори.

.

Като чета, всичко разбирам, но като слушам - почти нищо. Как да разбирам по-добре чутото? Слушайте аудиозаписи, към които има въпроси за проверка на разбирането (Listening Comprehension). Или просто слушайте аудиозаписи и после четете английския текст, за да разберете какво сте чули и какво - не.

.

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2582

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.