18.04.2018 Ето я най-новата схема за имотни измами

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

В-к Петел: https://petel.bg/Eto-ya-nay-novata-shema-za-imotni-izmami__260649

Имотната мафия краде жилища и пари от банкови сметки с най-обикновено фалшиво удостоверение за брак, свалено от интернет. Това е най-новата измама. Чрез нея се задига цялото състояние на починали, които нямат наследници по пряка линия. Дори да се появи далечен роднина, той не може да претендира нито за имотите, нито за парите, ако измамата мине, защото по закон с предимство винаги е съпругата или съпругът на починалия, уточнява в свои материал в-к „Телеграф", цитиран от факти.бг.

Четири са най-честите сценарии, с които се крадат имотите. При най-новата схема престъпниците използват фалшиви удостоверения за сключен граждански брак най-често от Кипър, Малта, Полша, Русия или някоя от бившите руски републики. С документа отиват в някоя от българските общини и го представят. „Оженихме се преди години в чужбина, много се обичахме, но беше пиянска история и не искахме да го обявяваме - мен, за да не ме помислят за лека жена, него - заради роднините му. Сега като разбрах, че е починал, искам да се знае, че съм му била съпруга, защото постоянно мисля за него и още го обичам", е една от измислените истории, която „почернената" вдовица разказва.

В общината не проверяват дали бракът наистина е бил сключен преди години в чужбина и го обявяват, като „опечаленият" става наследник на имот по закон. Държавен служител е бил на път да изгори по тази схема, но само бързата намеса на прокуратурата и МВР предотвратила кражбата на около 500 000 лв. в имоти и пари. В конкретния случай удостоверението за брак било от Русия. Руснаците обаче имали кодове за община, за район, за конкретно длъжностно лице при удостоверенията. Така се оказало, че кодът в документа е за Петербургски район, а измамниците го представили, че е от Московски. След признаването на брака Административният съд бил на косъм да го обяви. До момента има данни, че четири основни групи крадат имоти и пари в София, като основните фигури са Жоро Обецата (един от първите в бранша) и Георги Джеймса.

Имотната мафия си е поделила София на принципа на разделянето на РПУ-тата. Нерядко информацията за починали без наследници идвала именно от държавните служители, като тарифата варирала от 3 до 6 хиляди евро в зависимост дали информаторът е полицейски служител, общински или социален работник. „Лошото е, че се установява новост, самите групи вече не работят самоцелно - да правят пари само от измами. Някои от тях са започнали да легализират чрез превъртането на имотите пари от наркотици", предупреждават специалисти.

-

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1661

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.