Копие от оригинала English Version Към хронологията

Писмо
От Министерство на здравеопазването

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


София 1000, пл. Света Неделя 5,                                         тел. 9301316 факс 9811833

По вх. ж.N85/27.11.03г.
София 03.09.2004 г.
ДО

Г-ЖА РЕНЕТА СТОЯНОВА
УЛ. "Г. БАКАЛОВ" 17, ВХ.7, АП.80
ГР. ВАРНА 9010


УВАЖАЕМА Г-ЖО СТОЯНОВА,


          Във връзка с исканата от Вас информация относно инфекцията с вирусни хепатити сред хемодиализирани пациенти Ви информирам:
          Дейността на диализните отделения, като структура на лечебните заведения за болнична помощ е регламентирана с действащата нормативна уредба. С устройствения правилник се определят организацията и функциите на диализните центрове. В медицинския стандарт по "Диализно лечение" тестуването за откриване на антитела срещу вируса на хепатит С, извършващо се след информирано съгласие на пациентите е на всеки шест месеца. Скринингът за хепатитно носителство установява броя инфектирани, при които заболяването протича безсимптомно. Това ще доведе до ограничаване по-нататъшното разпространение на болестта. Предвид насоченото търсене на вируснен хепатит сред рисковата група на хемодиализирани пациенти, изследванията няма да имат спорадичен характер и ще се установи честотата на разпространение в страната.
          Поставените от Вас въпроси стоят на вниманието на Министерство на здравеопазването, като стремежът е насочен към въвеждане на съвременни критерии за оценка качеството на диогностично-лечебния процес.



ЗАМ. МИНИСТЪР:    
Д-Р ПЕТКО САЛЧЕВ
(подпис – не се чете)
(На печата: Република България, Министерство на здравеопазването, София)