Копие от оригинала (стр. 1) Копие от оригинала (стр. 2) English Version Към хронологията

Писмо
От Министерски съвет

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ


София, бул. "Дондуков" № 1, тел. 940-24-33, 940-24-15, факс 981-08-95

№ 2905/03

.............2004 г.


14.12.2004
ДО

Г-ЖА РЕНЕТА СТОЯНОВА
ВАРНА
УЛ. "Г. БАКАЛОВ" 17
Вх. 7, ет. 1, ап. 80
ОБЛАСТ ВАРНА


УВАЖАЕМА Г-ЖО СТОЯНОВА,


          В "Приемна" на Министерския съвет постъпи Вашето писмо относно предложения за ограничаване разпространението на инфекцията с вирусни хепатити сред пациенти на хемодиализа.
          Уверявам Ви, че се отнасяме изключително отговорно към всички получени материали, отправени до министър-председателя.
          Оценяваме важността на проблема, който Ви тревожи. Ние от своя страна предоставихме вижданията Ви на вниманието на компетентни специалисти от Министерството на здравеопазването.
          Бих искала да Ви информирам, че приетият през м. 03.2004 г. Медицински стандарт по диализно лечение въвежда изисквания за неговото качество при пациенти с терминална бъбречна недостатъчност. С него подробно се регламентират редът, условията и изискванията за провеждане на хемодиализи при трансмисивни инфекции, в т.ч. хепатит B и C. Разработването на критерии и показатели за акредитация на диализните отделения като процес също е насочен към осигуряване на качеството на здравните услуги.
          Предложението за "Ден за борба с вируса на хепатита" се приема по принцип. Известни са няколко типа вирусни хепатити с различни пътища на заразяване, съответно изискващи различни профилактични мерки.
          Правителството и в частност Министерството на здравеопазването изцяло подкрепят идеята за изготвяне и разпространение на просветни материали за видовете хепатити, начините на разпространение и предпазване и т.н. сред пациенти и персонала в хемодиализните структури. Това е основна дейност на отделите "Промоция и профилактика на здравето" в ХЕИ. Вие бихте могла, ако желаете, да се обърнете с конкретни предложения към ХЕИ-Варна или директно към дирекция "ЗПДСК" на МЗ.
          Относно предложението за освобождаване на ХЕИ от подчинение на министерството следва да имате предвид, че ХЕИ е негова регионална структура и като такава осъществява политиката му в областта на общественото здраве.
          Уверявам Ви в нашата готовност и занапред да разискваме други поставени от Вас въпроси.
          Благодаря за доверието, което изразихте като се обърнахте към министър-председателя!
Директор на Дирекция
"Правителствена
информационна служба" (подпис – не се чете)
                              (ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА)
(На печата: Република България, Министерски съвет)

НА/