English Version Към хронологията

Писмо
До г-н Министър на здравеопазването

До: г-н Министър на здравеопазването
Копие: До г-н Председател на КЗ към НС

Дата: 28.03.2005 г.

От: Ренета Т. Стоянова,
ул. “Г. Бакалов” 17, вх. 7, ап. 80
Варна 9010



УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР И Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЗ КЪМ НС,

С настоящето Ви благодаря за писмото до мен, подписано лично от г-н зам. министъра П. Салчев, в което се казва, че „изследванията [за хепатит на хемодиализните болни отсега нататък] няма да имат спорадичен характер и ще се установи честотата на разпространение в страната”. Приемам това като стъпка напред в подобряване системата на българското здравеопазване и като косвено признание, че сигналът, който подадох преди около две години, е бил навременен и необходим. Наистина тогава бяха проведени две прибързани проверки, които твърдяха обратното. Но времето ясно показва кой е прав и кой – крив.

С настоящето също така Ви информирам, че все още не съм получила отговор на въпросите, които зададох в официално писмо до Вас още на 09.07.2003 г. Тези въпроси поставяха под съмнение верността не само на това, но и на почти всички останали заключенията на двете проверки. Убедена съм, че времето отново ще докаже, че съм била права, но все пак ще се радвам, ако и Вие положите малко усилия за установяване на истината. За съжаление, досега опитите ми да Ви напомня, че очаквам отговор, не са срещали разбиране. Надявам се положението да се промени – в интерес на българското здравеопазване.

Освен това, преди повече от половин година ви зададох три допълнителни въпроса, които сега ще задам отново, защото и на тях също не ми е отговорено нищо конкретно. Ето въпросите:

1. Откъде мога да науча какъв е броят (процентът) на пациентите, заразени с вируса на хепатит B и C в хемодиализните центрове в страната?

2. Откъде мога да получа информация за конкретни епидемиологични норми за хепатит инфекцията при хемодиализа, като например минимално допустим процент заразени с вируса на хепатит B и C сред пациентите на хемодиализа, тъй като в Стандарта за хемодиализно лечение, публикуван в ДВ през март 2004, няма такива?

3. Бих искала също така да се запозная с български правилник за ограничаване разпространението на хепатит С в хемодиализните центрове, като например този, публикуван в сп. “Nephrology, Dialysis, Transplantation” онлайн на адрес: тъй като повече от 15 години бях хемодиализна сестра, без да видя такъв.

С уважение:
Ренета Т. Стоянова, бивша мед. сестра в МБАЛ “Св. Марина” - Варна