English Version Към хронологията

Писмо
До г-н Министър на здравеопазването

До: г-н Министър на здравеопазването

Дата: 02.08.2004

От: Ренета Т. Стоянова,
ул. “Г. Бакалов” 17, вх. 7, ап. 80
Варна 9010



Отн. Някои въпроси, останали без отговор във връзка с разпространението на хепатит в хемодиализните центрове

Уважаеми г-н Министър,

С настоящето Ви информирам, че все още не съм получила отговор на въпросите, които зададох в писмо от 09.07.2003 г.

Надявам се, че макар и с голямо закъснение ще ми отговорите на тези въпроси, както и на следните въпроси:

1. Откъде мога да науча какъв е броят (процентът) на пациентите, заразени с вируса на хепатит В и С в хемодиализните центрове в страната?

2. Откъде мога да получа информация за конкретни епидемиологични норми за хепатит инфекцията при хемодиализа, като например минимално допустим процент заразени с вируса на хепатит В и С сред пациентите на хемодиализа, тъй като в Стандарта за хемодиализно лечение, публикуван в ДВ през март 2004, няма такива?

3. Бих искала също така да се запозная с български правилник за ограничаване разпространението на хепатит С в хемодиализните центрове, като например този, публикуван в сп. “Nephrology, Dialysis, Transplantation” онлайн на адрес: тъй като повече от 15 години бях хемодиализна сестра, без да видя такъв.

Моля, обърнете внимание, че въпросите са много актуални във връзка с подготовката на България за присъединяване към ЕС. Обменът на хемодиализни пациенти в Европа ще се разширява, медицинският туризъм ще се развива и България трябва да е готова да посрещне предизвикателствата. Все още има да се извърви дълъг път, докато можем да заявим, че хемодиализните ни центрове са на европейско ниво. Ще се радвам, ако като дипломиран филолог бих могла да помогна с преводи от английски език на подходящи материали за повишаване престижа на нашето здравеопазване и на страната ни пред света.
С уважение:

Ренета Т. Стоянова

преводач с английска филология,

бивша мед. сестра в МБАЛ “Св. Марина” - Варна