Внучка на поета Христо Фотев мизерства - загубили апартамент в суперцентъра на Бургас

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-


 

Внучка на поета Христо Фотев мизерства - загубили апартамент в суперцентъра на Бургас

26.11.2008

-
Внучката на големия бургаски поет Христо Фотев - Руска, живее в пълна мизерия в малка стаичка от общежитие в Созопол, заедно с майка си, леля си и братовчед си. Шестнадесетгодишното момиче е дъщеря на най-големия син на поета - Пламен, роден от първия му брак.

Нещастието, сполетяло семейството, е заради лихваря Емил Гепов. Заради заем от 1800 лева сестрите Минка /майка на внучката на Фотев/ и Иванка Стоянови губят апартамента си в идеалния център на Бургас на ул."Апостол Карамитев" №14.

Историята започва през ноември 2002 г., когато за да могат да изкарат зимата - за ток и две печки, Минка взема от Гепов 2415 лева. Всъщност чистата сума е 1800 лева, а останалото лихварят е удържал за нотариални разноски. За мизерната сума апартаментът е бил ипотекиран.

Оценен е за 18 000 лева.

Сумата е трябвало да бъде върната до 3 месеца. Каква е била лихвата, само може да гадаем, но на 18 февруари 2003 г. Гепов изпраща нотариална покана за връщане на 18 000 лева. Сестрите не могат да заплатят толкова пари, а лихварят завежда иск на стойност 40 000 лева. За заема от 1800 лева е начислена лихва 38 614 лв. за три месеца. Сумата е набъбнала повече от 20 пъти за сто дни, което чрез прости сметки показва, че лихвата е била 67% месечно.

Искът е отхвърлен частично от съда, защото неустойката се сторила прекомерна за магистратите. Въпреки това обаче е била призната лихва за три месеца в размер на 18000 лева и лихва до завършване на делото още 8100 лева.

Така двете сестри Минка и Иванка,

заедно с децата си, са изгонени от жилището им, защото то вече е собственост на Емил Гепов.

Майката на Руска Минка, която е психичноболна, след загубата на жилището получава криза и е настанена в клиниката в Раднево. "Емил Гепов ме намери и там, за да му подписвам някакви документи. Не знам какви са били те", сподели вчера Минка.

По същото време Руска е била изпратена в " Коджакафалията". Синът Симеон на сестрата Иванка, който сега е на 35 години, тогава работел по строежите в Слънчев бряг.

Скоро след това семейството се събрало в Созопол, където наело една стаичка за 200 лева месечен наем. След дълги борби те прибрали Руска, която прекарала около 3 години в сиропиталището. Тъй като наемът в Созопол бил непосилен, преди 2 години общината им отпуснала стая в общежитието до стадиона.

Помещението е по-малко от 10 квадратни метра. То събира само три легла, наблъскани едно до друго, и малка масичка. Стената е с теч и мухлясала. Малката баня с тоалетна се използва и за кухня. Освен четиримата тук живее и домашен любимец - една котка, чиято купичка с риба е сервирана в тоалетната.

В общежитието екипът ни заварва само 52-годишната Минка (която само две години по-късно загива при ужасяващи обстоятелства - вж "Почина снахата на поета Христо Фотев", бел. моя, Р.С, 19.01.2017), след което за малко се връща от работа и племенникът й Симеон. Жената е пенсионирана по болест, а Симеон още работи в строителството. Сестрата на Минка - 55-годишната Иванка, също е на работа. Тя охранява къмпинг и има газов пистолет. За службата си получава 300 лева месечна заплата.

Внучката на поета Христо Фотев е на училище и е в десети клас. Майка й не желае да каже къде учи детето, защото се страхува някой от мафията да не му стори зло. Минка пази Руска и от фотографи, пак поради същата причина. Разрешава ни да снимаме само копиран стар портрет на момичето. Около фотоса са закачени графики на Иванка, която се е опитала /и то твърде успешно/ да нарисува сестра си.

Семейството не знае докъде е стигнало следственото дело срещу Емил Гепов. За последно са били разпитвани по случая от Икономическа полиция преди една година. Пари за адвокат те нямат.

Веднага след като получил апартамента

на ул. "Апостол Карамитев" 14, Гепов го прехвърлил на сочения за бос на апартаментната мафия в Бургас Здравко Донев - Капона. Така поне твърди друга потърпевша - Сийка Колева, която също е една от жертвите на Гепов. Тя тогава разговаряла с Капона по мобилния си телефон с прима карта, която изхвърлила, за да не бъде проследен разговорът. Самият Здравко Донев пък продал жилището на някакъв софиянец на име Атанас Илков. Апартаментът и досега пустее, въпреки че му е бил спретнат луксозен ремонт.

Емил Гепов имаше заложна къща в РУМ "Краснодар", преди да започне ремонтът в него. От него изпищя преди три години Сийка Колева, която за 1500 лева заем трябваше да загуби яхта, която на всичкото отгоре и не беше нейна. Моторното корабче се водело съсобственост с някакъв чужденец, но всъщност си било само негово, сподели тя. Гепов се опитал да сложи ръка върху яхтата заради подписана запис на заповед за 35 000 лева, но Сийка я спасила от публична продан, като доказала, че подписът й е взет чрез измама. Сега срещу Гепов се води дело за измама и Колева смята, че ако бъде признат за виновен, може да получи поне 3 години затвор.

На последните местни избори Емил Гепов бе кандидат за общински съветник от листата на ДСБ.

-

08.02.2010г. - телевизия СКАТ: Приключи делото срещу лихваря Емил Гепов  Приключи делото срещу лихваря Емил Гепов, който преди осем години остави на улицата наследниците на покойния поет Христо Фотев. То е в полза на потърпевшите. Гетов е известен с високите лихви на заемите, които раздава на самотни хора, притежатели на имоти. (бел.моя, Р.С., 19.01.2017)

-


Ужилените от апартаментната мафия

скочиха на протести пред сградата на Бургаския съд, след като соченият за неин бос Здравко Донев - Капона бе оправдан за измама в особено големи размери, особено тежък случай.


Той бе обвинен от прокуратурата за това, че е придобил къща - паметник на културата, чрез измама на собственика й Милко Хатев. Имотът, който беше оценен от независими експерти на 1.2 млн.евро, е бил прехвърлен на името на Капона срещу 37 000 щатски долара. Магистратите решиха, че измама няма, а е извършена редовна сделка (но през 2015 Наследниците на Хатев победиха имотната мафия на Капона, върнаха си безценната къща за милиони евро, бел. моя, Р.С., 19.01.2017).


-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-


 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1005

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.